En waarom dit beste beslissing is die we ooit hebben genomen..

 

Gedreven door een enorme ambitie besloten we een jaar geleden alle ingeslopen patronen te doorbreken. Ik richtte Your Business Developer (Y.B.D.) op en ging vanuit onze slaapkamer ondernemen. Ondanks de chaotische start zag de pijplijn er veelbelovend uit. Maar toen kreeg corona voet aan de Nederlandse grond en stonden alle afspraken en lopende opdrachten in een klap op on hold. Stoppen met ondernemen en weer in loondienst gaan was voor mij geen optie. En steunaanvragen bij de overheid kon én wilde ik niet.

Terugkijkend is dit de beste beslissing die we hadden kunnen maken!

We hebben onze hersens tot hoofdpijn toe zitten kraken en kwamen tot de conclusie dat we onszelf opnieuw moesten uitvinden. Op een houtje bijten vinden we niet erg maar er moest wel een stip op de horizon zijn. Dus zochten we naar nieuwe kansen en mogelijkheden om ons succes te beproeven. De belangrijkste voorwaarde om onszelf aan te passen was dat we bezit en het gebruikelijke comfort achter ons zouden laten. Daarom verhuisden van een fijn appartement in Amsterdam naar een kleine stuga in het pittoreske kustplaatsje Åhus in het zuiden van Zweden. Terugkijkend is dit de beste beslissing die we hadden kunnen maken!

 

Het was niet geheel toevallig dat we naar Zweden vertrokken. Hier gaat het leven namelijk anders dan we gewend zijn in Nederland. Er zijn geen files, cafés, restaurants en winkels zijn nog open, mensen lopen hier rond zonder mondkapje en de beklemmende ratrace van Amsterdam ervaren we niet. Eekhoorntjes huppelen naast de konijntjes door de tuin en als we even vastlopen zijn we met honderd passen bij de zee voor inspiratie. Je kunt overal je tent uitgooien voor vakantie (allemansrätten) en Lapland is het meest magische gebied waar we ooit zijn geweest. Inmiddels begint het werk (eindelijk) ook weer op gang te komen en kunnen we naast emotioneel ook weer financieel stabiel worden.

 

Wanneer ik mijn doelstellingen van het afgelopen jaar bekijk zie ik dat er geen één is gerealiseerd. Toch moet ik bekennen dat ik gelukkiger ben dan ooit tevoren. Ik ben minder gedreven door omzet, winst en angst. De sleutelwoorden in de doelstellingen voor het komend jaar zijn ‘’-lef’ en ‘oog voor kwaliteit’. Corona vraagt veel van mensen maar wanneer je flexibel bent, de mogelijkheid ziet en durft te grijpen, dan kun je jezelf toch snel blijven ontwikkelen. Ook als eigenaar van een start-up.

Ondernemen in Zweden, Lapland