Wat doet een business developer?

Wat doet een business developer?
Er is veel onduidelijkheid over de functie inhoud van een ‘business developer’. Vallen ze in het vakgebied sales, marketing, onderzoek of strategie? We zoomen tot in detail in op de vraag: wat doet een business developer?
Ondanks dat de functie ‘business development manager’ geen beschermde titel is wordt je dit niet zomaar. Over het algemeen hebben business developers minimaal vijf jaar werkervaring op hbo werk- en denkniveau. Ze stromen vaak door vanuit een aan sales gerelateerde functie. En ondanks dat er geen standaard opleidingen voor te volgens zijn worden er wel masterclasses, trainingen en cursussen in aangeboden. Een business development manager richt zich op de groei van de organisatie. Ze willen optimaliseren en de boel aanjagen. Je kunt ze zien als:
- Ondernemende mensen die de vertaalslag kunnen maken van een behoefte naar een strategie, en van een strategie naar een operationeel plan.
- Commerciële slimmerikken die zowel binnen de organisatie als daarbuiten zoeken naar behoeften en kansen.
- Enthousiaste aanjagers die aansturen op groei en resultaat.
Een business developer vormt de energieke spil tussen sales, marketing en research. Ze werken intern samen met de commercieel directeur, accountmanagers, marketeers en productontwikkelaars. Een business developer is ongeveer de helft van de dag intern aan het werken aan de groei van de organisatie. De andere helft zijn ze buiten de deur te vinden bij (potentiële) klanten, leveranciers en concurrenten. Ze zijn vaak op beurzen en evenementen om inspiratie op te doen en nieuwe relaties te smeden. Een goede business developer is de aanjager van de organisatie. Niet voor niets staan er alleen al in Nederland continue honderden vacatures voor business development managers open.
Kwaliteiten van een business development manager zijn:
- Analytisch
- Optimistisch
- Daadkrachtig
- Innovatief
Steven Hendriks, oprichter van Your Business Developer, vertelt dat een business developer zich focust op de langetermijnwaarde van de organisatie of die van externe klanten. Ze hebben de drang om groeimogelijkheden te ontwikkelen en te implementeren. Dit kunnen ze realiseren door te werken met de beste tools en te werken met een goed team. Business developers zijn echte ‘relatiebouwers’. “Goed gebalanceerde relaties met collega’s, klanten en leveranciers heb je als business developer nodig om iets voor elkaar te kunnen krijgen. De neuzen moeten dezelfde kant op staan en iedereen moet geloven in elkaar en in het aanvalsplan. Elke gezonde relatie, ook zakelijk, bestaat uit vertrouw en respect. Zonder vertrouwen en respect is het moeilijk om als organisatie te groeien.’’
Wat doet een Business developer?
Een business developer probeert waarde op de lange termijn toe te voegen door te zoeken naar groeikansen, strategieën en plannen te ontwikkelen en deze te implementeren. Omdat markten, bedrijven en producten/ diensten van elkaar verschillen zijn business developers altijd op zoek naar creatieve oplossingen. Ze zijn commercieel ingesteld en verwerken veel informatie. Om hun plannen te ontwikkelen zijn ze constant bezig met relaties zoeken, smeden, uitbouwen en onderhouden.